Cukiernik
Cechuje Ciebie dokładność, kreatywność, masz wyobraźnię i zdolności manualne, interesujesz się cukiernictwem, żywieniem i gastronomią. Lubisz przesiadywać godzinami
w kuchni, wymyślać słodkie kompozycje smakowe, dawać upust swojej wyobraźni przy dekorowaniu wypieków? Rodzina czy znajomi nie mogą się doczekać kolejnej imprezy
z udziałem twoich słodkich dzieł sztuki? A może po prostu lubujesz się w łakociach?
Cukiernik to zawód dla Ciebie!
W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń, magazynowania surowców, wykonywania dekoracji, sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych.
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub Cech Rzemiosł. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych, co umożliwia Ci uzyskanie kwalifikacji do pracy zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwent kierunku może być zatrudniony w cukierniach, kawiarniach, hotelach, zakładach przemysłu cukierniczego, czy też w manufakturach słodyczy. Może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży cukierniczej.
Możliwości dalszego kształcenia:
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia celem uzyskania dyplomu technika technologii żywności.