Kucharz
Cechuje Ciebie dokładność, kreatywność, masz wyobraźnię i zdolności manualne, interesujesz się, żywieniem i gastronomią. Lubisz przesiadywać godzinami w kuchni, wymyślać nowe kompozycje smakowe, dawać upust swojej wyobraźni przy sporządzaniu różnych potraw? Rodzina czy znajomi nie mogą się doczekać kolejnej imprezy z udziałem Twoich przysmaków? A może po prostu lubujesz się w odkrywaniu nowych smaków?
Kucharz to zawód dla Ciebie!
W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, magazynowania surowców i wyrobów, sporządzania dań i napojów,
ich dekoracji oraz serwowania.
Nauka zawodu kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, organizowanym w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Uzupełnieniem dyplomu jest suplement w języku polskim i angielskim zawierający opis kompetencji zawodowych, co umożliwia Ci uzyskanie kwalifikacji do pracy zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwent kierunku może być zatrudniony w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach, pensjonatach i innych zakładach gastronomicznych. Może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży gastronomicznej.
Możliwości dalszego kształcenia:
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę
w dwuletniej szkole branżowej II stopnia celem uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych.