technik żywienia i usług gastronomicznych

Czy należysz do ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu i przedsiębiorczych? Czy modyfikowanie przepisów, eksperymentowanie z potrawami i smakami to Twoje klimaty?
Jeśli tak, to zawód technik żywienia i usług gastronomicznych jest dla Ciebie!

       

W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych nabędziesz umiejętności związanych z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego oraz żywienia rodziny. Nauczysz się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Odbędziesz praktyki zawodowe zakładach z branży gastronomicznej w wymiarze 8 tygodni (częściowo za granicą).

W trakcie nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje:
HGT.02.  Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12.  Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe i ukończeniu szkoły, uzyskasz tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych. Na życzenie każdy absolwent może otrzymać Suplement do Dyplomu – tzw. Europass, również w wersji angielskiej. Jest to oficjalny międzynarodowy dokument, dzięki któremu możesz podjąć pracę jako wykwalifikowany pracownik także poza granicami naszego kraju.

Jako absolwent możesz pracować we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych związanych z prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie), zajmujących się obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywności czy ochroną konsumenta.
Możesz także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług żywieniowych, cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Po ukończeniu naszej szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego możesz podnosić kwalifikacje poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach związanych z żywieniem i dietetyką, zarządzaniem gastronomią i hotelarstwem, promocją i marketingiem usług.

na górę

Skip to content